torsdag 27 oktober 2011

Gudomlig morotskaka

Bild lånad.


2,5 dl valnötter eller pecannötter
340 gram morötter, fint rivna
5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0.5 tsk salt
4 stora ägg
3,5 dl socker
2,5 dl olja
2 tsk vaniljarom

Frosting:
57 gram smör
227 gram philadelphiaost
230 gram florsocker
1 tsk vaniljarom
1 tsk rivet citronskal
3 msk citronjuice (eller efter smak)

1. Rosta nötterna tills de är lite gyllene (för mycket rostning gör att de smakar som brända popcorn. Lagom mycket rostning). Låt svalna och hacka grovt.
2. I en skål blandar du mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel.
3. I en annan skål vispar du äggen med en elvisp i en minut. Äggen ska bli skummiga och "växa".
4. Häll sakta i sockret och vispa samtidigt. Smeten ska bli vitaktig och tjock. Vispa 3-4 minuter.
5. Häll i oljan samtidigt som du fortsätter vispa. Häll i en strid ström.
6. Sist vispar du i vaniljaromen.
7. Tillsätt mjölmixen och vispa tills den är precis blandad med äggröran. Sluta vispa.
8. VÄND i nötterna och morötterna i smeten. Blanda inte för mycket.
9. Dela smeten i två former (storlek: 23x5cm) som du redan innan smörat och bröat.
10. In i ugnen på 180 grader i ca 25-30 minuter (som sockerkaka).
11. Ta ur och låt svalna helt innan du brer på frosting.

Frosting:
1. Blanda smör och philadelphiaost tills det blir en smet utan klumpar.
2. Sikta i florsocker och vispa
3. Tillsätt citron, vanilarom och citronskal och smaka av. Tillsätt mer om du vill.

När kakan svalnatl ägger du ena delen på en tallrik. Bre över ett tjockt lager med frosting. Lägg på den andra delen av kakan ovanpå och bred över resten av frosting ovanpå.
Dekorera gärna med fler rostade nötter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...